Wednesday, June 16, 2010

Selamat hari lahir & Selamat hari bapa untuk arwah

Hari ni merupakan hari lahir buat arwah ayah tercinta...sudah 9 bulan lebih ayah pergi meninggalkan kami...masih ingt lagi kali terakhir sambut besday ayah pada tahun 2008...sy n hubby belikan kek dan kami beramai2 adik beradik berkumpul kat umah abg long di putrajaya...

Tapi masa tu ayah tak berapa sihat...sakit gout nya datang dan xboleh nak gerak banyak...kami bawakan kek masuk ke bilik dan nyanyi ramai2...hurm...tp sy xde pulak simpanan gambar tu, sebab abg long yg snapkan.

Terlalu banyak kenangan dengan arwah...ni da nak dekat puasa nih wajah ayahanda kerap terbayang2...yelakan...ayahanda pergi dalam bulan Ramadan tahun lepas...2 minggu lagi je nak raya...hurm...xsempat nak beraya dengan arwah...last permintaan arwah ialah mintak tolong belikan kopiah yang baru masa sy dan asben ingin ke masjid jamek...masa cuti merdeka tahun lepas...

Tapi xdapat cari kopiah yang sesuai, kami bercadang ingin cari di warta, bangi...cuma sempat belikan baju raya untuk arwah, adik, dan kami sekeluarga...

Sehari sebelum ayah pergi iaitu pada hari ahad, kami sempat ke warta carikan kopiah ayah...hati senang melihat ayah sgt happy ' ha..camni la ayah nak pakai, xketat sgt..ok la ni ' masih terngiang2 lagi ayat yang keluar dari mulut ayah...sy sgt bahagia bila tengok ayah happy macam tu...xsangka itu adalah pemberian terakhir dari sy untuk ayah...

Esoknya ayah pergi selama-lamanya...pada hari Isnin (17 Ramadan, jatuh pada hari nuzul al-Quran) sempat ayah memakai kopiah tu semasa sy bawak pulang ayah, mak & adik dari rumah abg long ke rumah abg ngah di kajang dalam pukul 2 petang...dan sempat ayah buat pesanan terakhir supaya jangan bawak kete laju2...panjang lagi perjalanan hidup, byk lagi nak kene tempuh...ingatan itu sentiasa bersemadi dalam hati ini...

Da lama rasanya xjenguk kubur arwah...rindu rasa nak menziarahi kubur arwah..

Diri ini sgt merinduinya...

Ayah....terima kasih atas segalanya....kerana mendidik dengan baik & menyayangi anakmu ini ....padaku, engkaulah ayah yang terbaik dalam dunia & akhirat...selamat hari lahir dan selamat hari bapa untukmu....

Semoga rohmu dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman...amin....

Al-Fatihah...





Arwah dengan Eishan & Husband ( umur Eishan dalam 9-10 bulan cmtu)



Arwah dengan abg ngah n anak2nya...arwah dapat pancing ikan besar kat kampung







4 comments:

* QaSeh BoNda * said...

sedey nya...huhu..sabar ya..

e_nazz said...

Qaseh Bonda : InsyaAllah..tulis entry ni pon dok mengalir air mata...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

Alfatihah utk arwah..
semoga arwah tenang di sana ye..
InsyaAllah, sama² berdoa..

e_nazz said...

InsyaAllah...amin...

Related Posts with Thumbnails

WELCOME!


New Updates!

Jom KLIK! KLIK!